Yleiset tatuointiasiat

 • Putkalla tatuointeja tekee laaja kirjo artisteja ja minkälaista tatuointia ikinä haluatkin, meiltä löytyy todennäköisesti sopiva tekijä
 • Jos et vielä tiedä, ketä haluaisit käyttää, suosittelemme käymään läpi yleiset galleriamme ja Facebookin albumit. Jos iskee valinnanvaikeus, ota vain yhteyttä, niin autamme kyllä
 • Tältä sivulta löydät yleistä tietoa tatuoinneista. Lisäksi sivun alalaidassa on lista usein kysytyistä kysymyksistä
 • Huomaathan, että Putkalla on tatuoinneissa ehdoton 18 vuoden ikäraja. Tätä nuoremmille emme siis tee tatuointeja edes huoltajien luvalla
 • Tatuointien hoito-ohjeet löydät täältä

Mitä huomioida ennen tatuointipäivää

SYÖ JA JUO HYVIN

Tatuoidessa potilasta voi alkaa heikottaa ja tätä voi ehkäistä riittävällä ravinnolla ja nesteytyksellä. Syö siis kunnon ateria ennen tatuointisessiota.

Voit myös ottaa eväät mukaan. Asiakkaiden käyttöön ei ole kuitenkaan kylmätiloja, joten otathan mukaan sellaista ruokaa, mikä selviää tatuointisession ajan huoneenlämmössä. Jos kyseessä on pitempi sessio, voit hyödyntää myös lähikortteleiden hyvää ravintolatarjontaa.

NUKU KUNNON YÖUNET

Väsymys voi pahentaa kokemusta kivusta ja olo voi olla yleisesti ankeampi kuin voisi. Tule mieluiten hyvin levänneenä, niin on helpompaa.

ÄLÄ OLE KRAPULASSA

Krapulassa sattuu enemmän, vuotaa enemmän verta ja haisee viinalle. Mikään näistä ei ole hyvä juttu tatuointia ottaessa. Humalaisiahan emme tatuoikaan.

TARKISTA MAKSUKYKY

Tatuoinnit voivat olla kalliita, joten kannattaa varmistaa, että maksukykyä on riittävästi. Artisti pystyy antamaan ainakin hintahaarukan etukäteen, jotta osaat varautua.

Huomioithan, että maksukorteissa on aina jonkinlainen päiväraja maksuille ja tämän riittävyys kannattaa varmistaa. Tatuointeja ei voi maksaa jälkikäteen laskulla.

HOMMAA LAPSENVAHTI.

Emme ole lapsenvihaajia, mutta pienet lapset eivät kokemuksemme mukaan sovi tatuointistudioon. Lapsille ei ole liikkeessämme virikkeitä, tatuointien tekeminen kestää yleensä pitkään, eikä liikettämme ole suunniteltu lapsiturvalliseksi.

Pyydämme myös ottamaan huomioon, että kuuloetäisyydellä on aina muitakin asiakkaita, jotka ovat penkkiin päästäkseen maksaneet paljon ja odottaneet pitkään. Pyydän kunnioittamaan työrauhaamme ja muiden asiakkaidemme oikeutta rauhalliseen tatuointisessioon ja hankkimaan tatuointipäivälle lapsenvahdin.

Jos tämä on mahdotonta, ota artistiisi yhteyttä etukäteen.

OTA SOPIVAT VAATTEET

Tatuoidessa tulee helposti kylmä. Osittain tämä johtuu tiloistamme, mutta myös paljon siitä, että tatuoitaessa tapahtuva verenvuoto tekee kylmän olon. Meillä on vilttejä asiakkaita varten, mutta on myös hyvä, jos asiakas on varautunut lämpimillä vaatteilla.

Lisäksi on hyvä pukeutua sen mukaan, mitä aluetta tatuoidaan. Jos ottaa esimerkiksi jalkaan kuvan, ei kannata pistää aamulla päälle tiukimpia farkkujaan, koska ne joutuu vetämään session lopuksi tuoreen kuvan päälle.

Lisäksi artistin on saatava esteetön pääsy tatuoitavalle alueelle, mikä on hyvä huomioida esim. intiimialueiden ympäristöön tehtävissä tatuoinneissa.

ÄLÄ TULE KIIREESSÄ.

Työn vähemmän insinöörimäisen luonteen vuoksi on myös mahdollista, että työ kestää arvioitua pitempään tai edellisellä asiakkaalla on käynyt niin.

Yritämme toimia niin ripeästi ja tehokkaasti kuin osaamme, eikä liikkeessämme hyväksytä laiskottelua. Tatuointiliike ei kuitenkaan tule ikinä olemaan yhtä jouheva kuin S-Marketin pikakassa. Emme yritä olla tehokkaita sen kustannuksella, että jälki tai artistin jaksaminen vaarantuisivat.

Toivommekin asiakkailta kärsivällisyyttä, jos päivän aikana tulee viivytyksiä. Toivomme myös, että asiakkailla ei olisi sovittuna seuraavaa menoa kalenterissaan heti tatuointiajan jälkeen. Näin varmistetaan, että työ saadaan tehtyä kunnolla.

Tatuointikysymyksiä

Tarvitaanko valmis kuva?

Asiakkaan ei tarvitse tuoda valmista kuvaa mukanaan, pelkkä idea tatuoinnista riittää.

Asiakkaan tuomaa kuvaa ei pystytä kuitenkaan käyttämään sellaisenaan, vaan artistin on piirrettävä se uusiksi. Joka tapauksessa emme suosittele käyttämään kauheasti aikaa tai rahaa esim. piirtotyön teettämiseen ulkopuolisella, sillä vain tatuoija osaa yleensä piirtää kuvan sellaiseksi, että se toimii tatuointina. Piirto- ja suunnittelutyö kuuluu tatuoinnin hintaan ja suosittelemme hyödyntämään tätä.

Jonkinlaisen mallikuvan tuominen ei kuitenkaan ikinä haittaa ja siitä voi olla apua idean välittämiseen. Suosittelemme etsimään kuvia halutusta asiasta, ei tatuointeja. Tavallinen kuva havainnollistaa yleensä paremmin ja linjanamme on, ettemme käytä suoraan tatuointeja, jotka joku on jo tehnyt.

Voinko varata suunnitteluajan?

Putkalle ei voi varata suunnitteluaikoja. Kun aika varataan, kyse on itse tatuoinnista. Suunnittelu kuitenkin kuuluu palvelun hintaan ja tämän järjestämisestä sovitaan oman artistin kanssa tarkemmin. Yleensä aikaa varatessa käydään projekti pintapuolisesti läpi ja tarkennukset tehdään lähempänä tatuointiaikaa.

Tatuointien ongelmapaikat

Kokemus on osoittanut, että jotkut paikat kehossa ovat toisia kehnompia tatuoinnin sijoituspaikkoja. Nämä ovat:

 • Sormet
 • Varpaat
 • Jalkapöydän sivut
 • Kämmenet

Näitä paikkoja yhdistävät kaksi yleistä ongelmaa: väri ei tartu alueelle kunnolla ja sillä on muuta kroppaa korkeampi riski levitä.

Tatuointi haalistuu lähes aina tavallista enemmän, ja kuvaa joudutaan vahvistamaan mahdollisesti useita kertoja. Tämä johtuu sormien ihon ominaisuuksista, ei väreistä tai tekniikasta. Asiakkaita varoitettakoon, että väritakuumme ei päde näihin tunnettuihin ongelmapaikkoihin ja veloitamme jokaisesta värityskerrasta erikseen. Haalistumista harmillisempi oire on mahdollinen leviäminen, sillä sitä ei pysty paikkaamaan pelkällä vahventamisella, vaan tarvitaan joko peittämistä tai laseria.

Teemme kyllä tatuointeja näihinkin paikkoihin, mutta haluamme varoittaa asiakkaita etukäteen mahdollisista ongelmista. Jokainen ei tällaisia harmeja kohtaa, mutta ne ovat meidän arkikokemuksemme mukaan hyvin todennäköisiä.

Kuinka paljon se sattuu?

Sattuuhan se, mutta kestettävissä se kuitenkin on. Nyrkkisääntönä ihmiset pelkäävät toimenpiteen kipua enemmän kuin olisi aiheellista.

Mutta kipu on paitsi kivaa, myös yksilöllistä. Joitain yleisiä ohjeita voi kuitenkin antaa.

Hirveät paikat:

 • Kylki
 • Rinta (varsinkin miestissit)
 • Jalkapöytä
 • Kaula
 • Kämmenselkä ja rystyset

 

Helpommat paikat:

 • Olkavarsi
 • Lavan alue
 • Reiden ja pohkeen sivut

Kannattaa muistaa, että nämä ovat viitteellisiä ja meitä on turha syyttää, jos hauiskuva sattuukin, vaikka toista väitettiin! Joskus asiakas voi jännittää niin paljon, että mukaan tulee psykosomaattinen kipu.

Jos asiakas tietää olevansa kauhean kipuherkkä, on sallittua käyttää Emlaa tai muuta puudutusvoidetta. Nämä ovat apteekkituotteita, eikä Putka tarjoa tai myy näitä ulospäin. Näiden käyttö ei ole häpeä, jotkut meistäkin käyttävät puudutusvoidetta, vaikka kuvia olisi jo ihossa kymmeniä. Stydimmät puudutteet ovat lääkärien ja hoitajien asioita, eikä sellaisia saa tatuointiliikkeisiin myydä tai ihmisiin pistää.

Onko tatuoinnista mahdollista saada etukäteen luonnosta?

Putkan politiikkana on, että luonnoksia ei lähetetä asiakkaille etukäteen. Asiakkaan nahkaan ei meillä tietenkään laiteta mitään, mitä asiakas ei hyväksy. Piirrokset esitellään ja muutokset tehdään vain tatuointipäivänä, kun asiakkaan kanssa voidaan keskustella ilman viivettä ja piirroksia saadaan siirtokuvaksi iholle mallintamista varten. Tatuointipäivänä tehdään muutenkin iso osa päätöksistä (esim. asettelun ja koon suhteen), joten kovin lukkoon lyötyjä luonnoksia ei usein edes ole.

Menneisyydessä toisenlainen käytäntö aiheutti myös sen, että artistien kaikki aika meni skannaillessa ja luonnoksia sähköpostitellessa, mikä ei loppujen lopuksi ollut kenenkään etu. Kolmanneksi valmiiden piirrosten lähettämisen kanssa on riski, että piirtäminen teetetään yhdessä paikassa ja tatuointi toisessa.

Jos piirroksia haluaa nähdä etukäteen, yleensä artistin kanssa on mahdollista sopia käynnistä liikkeessä päivää-paria ennen tatuointipäivää. Jos on tällaisesta mahdollisuudesta kiinnostunut, kannattaa ottaa asia puheeksi artistin kanssa. Yleensä artistit ehtivät piirtää korkeintaan viikon edestä tulevia töitä.

Voinko tulla tatuoitavaksi kipeänä?

Jos olet kunnolla sairas, aikaasi täytyy siirtää. Tärkeimpänä syynä on tartuntavaara liikkeessämme ja sairaana olisi inhottavaa olla penkissä. Ilmoitathan hyvissä ajoin, jos olet tulossa kipeäksi.

Ihan pieni kröhä ei ole este ja olemme yleensä vetäneet rajan kuumeeseen, oksenteluun ja vastaavaan. Jos olet epävarma, ota yhteys tatuoijaasi.

Voiko tatuoinnin ottaa, jos on raskaana tai imettää?

Putkalla ei tehdä tatuointeja odottaville eikä imettäville äideille. Tatuoinnin ottaminen on terveelle, aikuiselle ihmiselle täysin turvallinen operaatio. Kun yhtälöön lisätään sikiö tai pieni lapsi, asia kuitenkin monimutkaistuu.

Tällä hetkellä ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että tatuointi olisi sikiölle tai rintamaitoa syövälle vauvalle vaaraton. Menemme turvallisuus edellä ja niin kauan, kun tilanne on tämä, emme ota mitään riskejä ja kieltäydymme tatuoimasta odottavia tai imettäviä. Jos lääkärit ja tiedeyhteisö antavat jossain vaiheessa vihreää valoa, tarkistamme tietysti käytäntöämme.

Voiko salilla käynti vaikuttaa tatuointiin? Entä raskaus tai muutokset painossa?

Tatuointi on elävän ihmisen ihossa kiinni ja keholle voi tapahtua muutoksia, jotka vaikuttavat tatuointiin. Tavallisimpia ovat laihtuminen, lihominen, liikunnan tuomat muutokset ja raskaus.

Yleensä muutokset ovat niin hitaita, että iho pysyy mukana, eikä vaikutusta tatuointiin ole. Tämä koskee tavanomaisia painonmuutoksia ja esim. kuntosalilla käymisen tuomaa lihaskasvua.

Jos muutokset ovat kuitenkin hyvin nopeita, kuten vaikka raskauden yhteydessä, muuttuvalla alueella oleva tatuointi voi vääristyä tai levitä. Pyydämmekin naisasiakkaitamme ottamaan tämän huomioon tatuointien sijaintia harkitessaan.

Poikkeuksellisen nopea lihaskasvu voi myös periaatteessa aiheuttaa tällaista, mutta käytännössä tällaiseen tahtiin on mahdotonta päästä ilman steroideja tai muita laittomia lisäapuja treenaamiseen.

Voivatko ruokavalio tai ravintolisät vaikuttaa tatuointeihin?

Ihmisen kropassa kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta olemme huomanneet yhden erikoisen jutun:

Omega-3-rasvahapot ovat sellainen ravintolisä, mikä tuntuu istuvan huonosti tatuoinnin teon kanssa. Kokemuksemme mukaan Omegan-3:n syöminen saa aikaan sen, että tatuointiväri ei tartu kunnolla. Emme tiedä miksi, mutta näin näyttäisi olevan.

Suosittelemme, että jos syöt tällaista, ota kuurista tauko viikoksi-pariksi ennen tatuointipäivää. Jos lääkärisi määrää muuta, usko mieluummin sitä kuin meitä.

Voinko ottaa mukaan henkisen tuen tai lapseni?

Henkiset tuet ovat tervetulleita, kunhan artistilla on työrauha. Artistien työtilat ovat pieniä, joten yksi tai ihan maksimissaan kaksi lisää. Jos lisävieraita on mukana, edellytämme heidän pysyvän tatuoitavan läheisyydessä operaation ajan eivätkä he mielellään saisi vaellella ympäri liikettä.

Lapsista kirjoitimmekin tuossa ylempänä, mutta kertauksena: pieniä lapsia emme haluaisi liikkeeseen. Aikuiset lapset ja teini-ikäisetkin ovat sen sijaan ihan tervetulleita, kunhan osaavat käyttäytyä.

Voiko tatuoinnin saada vegaanisena?

Kyllä, asiakkaan pyynnöstä. Ilmoita asiasta mielellään jo aikaa varatessasi, niin artisti osaa varautua. Tatuointivärimme ovat joka tapauksessa vegaanisia, joten tämä ei vaadi mitään erityistä. Muuten artistit tekevät seuraavat muutokset:

 • Linoliinia sisältävä siirtokuvapaperimme korvataan vegaanisella versiolla
 • Tatuoidessa iholla käytettävä vaseliini korvataan vegaanisella Hustle Butterilla

Samaista Hustle Butteria saa myös ostaa meiltä mukaan hoitorasvaksi sekä pienissä että isoissa purkeissa.

Ylös