Ikärajat ja niiden valvonta

PUTKAN IKÄRAJAT

 • Tatuointien ikäraja ehdoton K-18 Ei poiketa edes huoltajien luvalla
 • Intiimilävistykset ehdoton K-18. Pitää sisällään genitaalit ja nännit. Ei poiketa edes huoltajien luvalla.
 • Muut lävistykset K-15. Tätä nuoremmillekin teemme, mutta huoltajien luvalla. Tämä koskee kaikkia muita kuin intiimilävistyksiä
 • Vauvoille ei tehdä lävistyksiä, vaikka vanhemmat vaatisivat

Tatuointien ikärajat

Tatuoinnin ikäraja on ehdoton 18 vuotta. Ajanvarauksen voi puolestamme tehdä alaikäisenä, mutta tatuointipäivänä asiakkaan on oltava täysi-ikäinen. Emme poikkea tästä edes huoltajan suostumuksella.

Linjamme oli loppuvuoteen 2012 asti toinen ja tiukensimme tuolloin käytäntöämme. Näkemyksemme mukaan tatuointipäätöksessä on syytä käyttää harkintaa ja vaikka sitä ei aina aikuisiltakaan löydy, aikuisilla on vapaus tehdä huonojakin päätöksiä. Alaikäisten kanssa asia on monimutkaisempi. Asia myös tekee toimintamme pyörittämisestä hieman yksinkertaisempaa.

Tämä tuntuu myös toimineen. Emme ole katuneet päätöstämme linjanmuutoksesta kertaakaan ja asiasta tyytymättömiä, nuoria asiakkaita on ollut yhden käden sormilla laskettava määrä.

Lävistysten ikärajat

Tavanomaisten lävistysten ikäraja on liikkeessämme 15 vuotta. 15 vuotta täyttäneiltä emme siis enää kysy huoltajien lupaa. Teemme lävistyksiä kyllä tätä nuoremmillekin, mutta heiltä vaadimme huoltajan suostumuksen. Tavanomainen lävistys tarkoittaa kaikkia muita kuin intiimialueiden lävistyksiä, jotka käsitellään seuraavaksi.

Intiimialueiksi laskemme genitaalit ja nännit. Näitä lävistyksiä teemme vain 18 vuotta täyttäneille. Emme poikkea tästä edes huoltajien luvalla.

Alaikärajaa lävistyksille ei varsinaisesti ole ja liikkeessämme on palveltu paljon lapsiasiakkaita. Nyrkkisääntönä pidämme kuitenkin, että lävistyksen ottajan on annettava jatkuva suostumuksensa toimenpiteeseen. Suomeksi tämä tarkoittaa, että vauvoille tai muuten pienimmille lapsille emme tee lävistyksiä lainkaan. Emme poikkea tästä edes vanhempien vaatimuksesta.

Luvan antaminen

Huoltajan luvan voi antaa eri tavoilla:

 • Henkilökohtaisesti paikan päällä
 • Henkilökunta soittaa huoltajalle
 • Huoltaja antaa nuoren asiakkaan mukaan kirjallisen luvan. Kirjallinen lupa on vapaamuotoinen, mutta siitä on selvittävä seuraavat asiat:
  • Mihin lupa annetaan
  • Asiakkaan nimi
  • Luvan antajan nimi ja puhelinnumero
  • Luvan antajan allekirjoitus
  • Päivämäärä

Ikärajojen perusteet

Tatuointien tai lävistysten ikärajoista ei ole olemassa omaa lainsäädäntöä. Laki ei siis määrää ikärajoista, vaan ikärajat perustuvat alan ja liikkeiden itsesääntelyyn. Tatuointien ja intiimilävistysten kohdalla tilanne on yksiselitteinen, sillä näihin palveluihin vaaditaan 18 vuoden ikää.

Tavanomaisissa lävistyksissä 15 vuoden ikäraja on oma päätöksemme. Periaatteellisella puolella ajatuksenamme on, että 15 vuotta avaa muussakin lainsäädännössä ovia ja nuori saa lisää itsenäisyyttä. Tällöin on oikeus solmia itsenäisesti työsopimus, ajaa mopokortti ja hän on myös rikosoikeudellisesti vastuussa tekemisistään. Mielestämme tavanomaisen lävistyksen ottaminen sopii hyvin tähän ikäetappiin.

Käytännön syynä on, että haluamme pitää päivittäisen toiminnan liikkeessämme jouhevana. Valtaosa lävistysasiakkaistamme on alaikäisiä ja merkittävä osa juuri haarukassa 15-17. Tämä tarkoittaa vuositasolla tuhansia asiakkaita. Ongelmat lupien kanssa ovat todella harvinaisia, puhutaan parista tapauksesta vuositasolla.

Koska ryhmien voimasuhteet ovat näin epätasapainossa, näkisimme kohtuuttomaksi vaatimukseksi, että vaatisimme kaikilta nuorilta kirjallisen luvan tai todisteen täysi-ikäisyydestä. Käyttäisimme tällöin valtavasti energiaa ja hankaloittaisimme asiakkaidemme asiointia poistaaksemme hyvin marginaalisen ongelman.

On mahdollista, että lainsäädäntö asiasta muuttuu tulevaisuudessa. Jos näin käy, liikkeemme mukautuu tilanteeseen ja tarkistaa käytäntöjään. Toistaiseksi kuitenkin jatkamme linjallamme, joka on ollut vuodesta 2003 lähtien toimiva sekä asiakkaillemme että meille.

Ikärajojen valvominen

Tatuointi- ja lävistysasiakkaat täyttävät asiointinsa yhteydessä asiakaslomakkeen, jossa kysytään asiakkaan syntymäaika. Lomake vahvistetaan asiakkaan allekirjoituksella. Tämä on ensisijainen seulamme. Vilppitapauksissa käsittelemme asiaa asiakirjaväärennöksenä.

Lisäksi henkilökuntamme kysyy henkilötodistuksia tarpeen mukaan ja pistokoemaisesti. Näin toimitaan lähinnä tapauksissa, jossa asiakas on ilmoittanut yleisolemukseensa nähden korkean oloisen iän.

Jos pyydämme ikää tai lupaa, eikä tätä ole esittää, emme tee lävistystä tai tatuointia.

Ylös